måndag 10 november 2008

Ansats till insats: Bara Bröst-aktion på Fyrishov

.
En mörk och kulen söndag i början av november anno domini 2008 styrde fem unga kvinnor sina steg mot Fyrishovs äventyrsbad. Då det inte bara var söndag utan även Fars dag trängdes barnfamiljerna runt rutschkanan och trampolinen. Föga anade dessa vad som komma skulle...

Bland de fem rådde en blandad stämning med nervositet såväl som uppsluppenhet och kämpaglöd. När handdukarna efter en stunds tvekan föll mot golvet gick det mot förmodan inget sus genom salen. En och annan blick från förvånade fjortonåringar fick de fem förvisso, men annars verkade få lyfta på ögonbrynen över tilltaget.

Efter en stunds barbröstat plask och skoj började det röra sig uppe på kajen. Badvakterna hade fått vittring och walkie-talkiesarna surrade varma. Den modiga gruppen beslöt att det var dags att föra aktionen till orörda marker och begav sig rakryggat mot motionsbassängerna. Två av gruppens medlemmar tvekade inte utan steg modigt mot trampolinerna medan övriga simmade några längder ryggsim.

Friden varade dock ej länge, utan badvakterna stegade fram för att konfrontera förbrytarna. Med argument såsom att ”även bebisar uppmanas ha badkläder” och ”Fyrishov är ett aktiebolag” avvisades tjejerna. Någon bättre anledning än så gavs inte och badvärden vägrade diskutera saken ytterligare. Efter en kvarts badande lämnade gruppen bassängen lika rakryggade som de kom.

och Annas inlägg "Bara bröst och bringor"

/Lina, Anna, Maria, Hanna och Camilla

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

carljohan@skick.se sa...

Dags att spänna på lobbyistbyxorna! Styrelseordförande i Fyrishov AB (som är helkommunalt ägt för övrigt) är en centerpartistisk dinosaurie som säkert tycker mycket illa om oskylda kvinnobröst i sitt badhus. Vice ordförande är däremot en lite friskare socialdemokratisk folkbildningsmupp som säkert är mycket mottaglig. Om ni lyckas övertyga honom om att deras bolag följer en branschpolicy som representerar en förlegad syn på kvinnors kroppar och att det är hans ansvar att se till att kommunal verksamhet präglas av öppenhet och jämställdhet och inte styrs av bakåtsträvande normer - borde det ju finnas goda chanser att göra Fyrishov till norra Europas största bröstvänliga simhall.

Peder Granaths telefonnumer är 018-18 47 14.

Klara sa...

let's do this!

Johan sa...

Länge leve friheten
Ironiskt nog avsexualiserar denna handlingen kvinnans kropp i det offentliga utrymmet genom att göra det som efter normen anses vara sexuellt.

För mig rör sig frågan om den enskildes rätt att själv definiera sin kropp i det offentliga rummet. Jag kommer aldrig kunna bestämma hur min omgivning uppfattar min kropp men jag kan välja min egen självbild. Om någon tänder på att jag gör något vardagligt i mitt liv vill inte jag ställas till ansvar för den individens sexuella preferens.

Det dessa kvinnor har gjort är i grunden en demokratisk handling och testar de demokratiska gränserna i vårt samhälle. Hur långt måste man egentligen gå i dagens samhälle för att anses vara en farlig avvikare? Inte mer än att bada med bara bröst?? För knappt 30 är sedan ansåg den svenska staten att det att vara bög var en psykisk sjukdom. Vårt samhälle går för sakta framåt.

Länge leve friheten och demokratifrämjande aktioner som utmanar allmänhetens gränser och startar debatt.