tisdag 9 december 2008

Antifeministerna som kastar sten i glashus

Pär Ström skriver boken ”Mansförtryck och kvinnovälde”, bloggen Daddys skriver om att Gudrun Schyman snart kommer att tvingas till landsflykt med resten av sina kärleksdödande medsystrar, och Magnus på Genusperspektiv tjatar på om det löjliga i jämställdhetsfrågor som vi feminister kämpar för. De har alla en sak gemensamt: en tro på att de står för den nyanserade jämställdhetsdebatten i Sverige.

Vad antifeministerna gör är dock att lägga all fokus på de områden där vi kvinnor diskriminerar män, och samtidigt närmast håna de klassiska (fortfarande lika viktiga) kvinnofrågorna. Såhär låter det i första kapitlet av ”Mansförtryck och kvinnovälde”, när Pär Ström svarar en kvinna som tycker att lönediskriminering är orättvist, att kvinnor minsann har en del fördelar framför män på andra områden än i arbetslivet:

”Min samtalspartner spände ögonen i mig, stack pekfingret i luften, vaggade det hotfullt fram och tillbaka, höjde rösten och fräste: ’Nä hörrö du du, nu var det arbetsliv vi diskuterade, försök inte byta ämne!’. ’Jaså, var det arbetsliv vi diskuterade? Jag trodde det var jämställdhet mellan könen’.”

Enligt Pär Ströms tankemönster går det alltså inte att argumentera för en lönesättning oberoende av kön utan att samtidigt ta upp exempelvis diskrimineringen i vårdnadstvister. För att använda ett av hans egna favorituttryck: märkligt.

Jag håller med Pär Ström i många av hans påståenden. Kvinnor har ofta makten över barnen och i hemmet, på bekostnad av män. Detta och mycket mer av det som står i boken är inte något jag förnekar eller vill tysta ned, ”trots” att jag är feminist. Den ena åsikten utesluter per definition inte den andra. Linda Skugge skrev för drygt ett år sedan ett blogginlägg om att kvinnor inte alls diskrimineras i vården när det kommer till hjärtproblem, vilket många andra feminister antydde. ”Ibland får man stöd från oväntat håll”, skriver Ström angående detta. Som om det skulle ha varit något slags feministiskt självmål? Än en gång: feminism innebär inte en kamp mellan kvinnor och män.

Jämställdhetsdebatten skulle må bra av lite nyansering. Men man skapar inte en icke-polemisk diskussion genom att förlöjliga kvinnokampen, förneka att det finns könsmaktstrukturer och sedan lägga upp en video på youtube som heter ”Matriarkatet på soc”.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: