fredag 20 mars 2009

Att dra till Thailand och ta sig en hora

”Det är inte så speciellt. För det första så ser de inte på sex på samma sätt här, det är mer naturligt. Sen pratar vi ju om världens äldsta yrke”

Dessa ord kommer från den norske sexköparen Vidar som än en gång är i Thailand för att betala för våldtäkt. Han uttalar sig i Jennie Dielemans bok Välkommen till Paradiset, som behandlar den moderna turismen och de negativa effekter denna medför. En av dessa effekter är den på vissa platser mer och mer utbredda prostitutionen. Med den tydliga rasism som kännetecknar många västerländska torskars syn på icke-västerländska prostituerade rättfärdigar Vidar sin sexkonsumtion. ”Det är ju faktiskt inte samma sak”.

Även om många sexköpare kanske inte skulle säga det lika öppet som Vidar så är det denna attityd som präglar hela ”åka till Thailand och ta sig en hora”-kulturen. Rasism i kombination med en syn på kvinnor som gör att man faktiskt börjar ifrågasätta dessa köpares existensberättigande rättfärdigar utnyttjandet av ett fattigt lands invånares kroppar och deras desperation. Vissa av sexköparna verkar till och med anse att de gör en god gärning: om tjejerna inte var prostituerade, vad skulle de göra då? Svälta och dö, vore det bättre kanske?

Som om det vore så enkelt.

Svenske Christer driver en bar/bordell i Phuket. Han är nöjd med livet och skålar glatt för ”thagirls” med sina polare. Hans tjejer gillar honom. Inte konstigt, han ger ju dem allt de behöver. Thailändska tjejer är nämligen inte som vi, det måste man förstå. Christer jämför pedagogiskt thailändskor med stolar: ” fyra ben, ett för varje behov de har”. Det primära behovet är en mobiltelefon, och därpå följer pengar till mat, någonstans att sova (var eller hur är det inte så pjåskigt med, ”inga sängar, de sover gärna på golvet och de har inga problem att dela rum med andra”) och så en kabelteve. Sen behövs det förstås ett ryggstöd också. Ryggstödet, det är Christer det. Som sagt är det inte konstigt att hans tjejer gillar honom, han har ju försett dem med ett fint ruckel med madrasser där fjorton personer kan sova. Och om någon kommer med söndertrasat underliv (”de är trots allt inte gjorda för oss”) så kan hon få stå i baren ett tag och slippa hora. Schysst kille, Christer.

I boken beskrivs hur både gamla och unga turister frossar i det till synes ändlösa utbudet av prostituerade i Phuket. Att 50-åriga svenska män går förbi med 20-åriga thailändskor är ingenting som barnfamiljerna vid poolen reagerar över, det händer hela tiden. Kanske bör inte småbarnsföräldrar attackera sexköpare med slaktarkniv och skära kuken av dem, men hade inte någon form av reaktion suttit på sin plats? Någon form av protest?

Men nej. Vi är ju i Thailand. Det är så här. Dessutom är vi på semester.

Att det är lättare för exempelvis svenska män att köpa sex i Thailand än på hemmaplan lär ha flera orsaker. Det billigare priset är knappast någon bidragande faktor, då en flygbille dit antagligen vida överstiger de flesta prostituerades pris på Malmskillnadsgatan. Däremot kommer sexköpet inte sanktioneras. Prostitution är visserligen olagligt i Thailand, men med regelbundna mutor från ”barägarna” till polisen är det en lag det inte är svårt att komma runt. För det andra minimeras risken att någon får veta. Inte frugan, inte ungarna, inte kollegorna. För det tredje har vi återigen den etniska aspekten, att det inte är samma sak för prostituerade thailändska kvinnor/män som för svenska. Och för det fjärde: då en hel hord av sexköpare samlas på samma ställe och turisterna runtomkring blundar och glömmer uppstår en betydligt mer accepterande kultur, och att inte köpa sig ett ligg i Patong blir för vissa som att inte kolla på Eiffeltornet när man är i Paris.

Och här kommer ännu en riktigt obehaglig känsla krypande. Hur många svenska män som på hemmaplan ger läpparnas bekännelse till jämställdhet skulle kunna rucka lite på principerna när de befinner sig någonstans där köpandet av kvinnors kroppar varken sanktioneras eller förkastas? Där det anses helt okej och nästan som en del av paketet? Sen kan man ju åka hem till flickvännen och argumentera för lika lön för lika arbete igen. What happens in Phuket stays in Phuket.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

16 kommentarer:

Karl Andersson sa...

Din ilska mot den här typen av män drar dig djupare in i en illusion av hur många de är. En illusion som i sin tur matar ilskan. Svaret på den sista frågan är: inte särskilt många.

Lina sa...

Fast faktum kvarstår att det finns de som aldrig skulle säga sig vara för prostitution i Sverige, men som knappt ens blinkar för att köpa sex i Thailand (utan snarare gör det som en "kul grej"). Du säger att dessa människor inte är särskilt många, vad baserar du det på egentligen? Av de jag känner som har varit i Thailand har jag (under hysch-hysch-förhållanden) fått reda på att två har köpt sex. Jag säger inte i och med detta att det är många som gör samma sak, men det kanske inte är något man stoltserar med för sina vänner. Så hur kan du veta?

Hanna sa...

Nej Kalle, det kanske inte är särskilt många om man ser till alla de nästan 400000 svenskar som åker till Thailand varje år. Men precis som Lina säger så tror jag att det är många som aldrig skulle köpa sex i Sverige som gör det utan någon större tvekan utomlands, och det är det som är min poäng. I Sverige är det väldigt comme-il-faut att vara för jämställdhet och mot prostitution, men jag tror inte att det sitter så djupt rotat hos alla som man hade önskat. I en situation där det anses vara okej att köpa sex och där det kan gå förbi relativt obemärkt så tror jag som sagt att vissa som ogärna skulle tänka på sig själva som sexköpare på hemmaplan skulle kunna släppa på principerna. Det som göms i snö kommer fram i Thailand så att säga.

Karl Andersson sa...

Problemet är sexturism och inte lögnaktiga svenska horbockar. Att fokusera på den senare delen väcker misstänksamhet som är ett steg i "all men are rapists"-riktningen.

Det jag menade var att mäns sexuella drift inte överväger deras principer och när man köper sex, speciellt om det är en "kul grej", så är man inte emot prostitution.

Jag ser det också som en självklarhet att den övervägande merparten av Svenska män inte skulle köpa sex under några omständigheter och jag hoppas, speciellt för ert välbefinnandes skull, att ni håller med mig. Även om det inte var det jag syftade på i mitt första inlägg

Hanna sa...

Min tanke var inte att fokusera på lögnaktiga svenska horbockar, och inte heller att misstänkliggöra alla män. Jag tror inte heller att de män som köper prostituerade egentligen är emot prostitution, eller säger sig vara det men ljuger, men "bara inte kan motså".

Min poäng var att man påverkas av den kultur och det sammanhang man befinner sig i. Vissa värderingar tas mer eller mindre för givet i vissa sammanhang, men det betyder inte att de sitter så djupt hos alla individer som befinner sig i detta sammanhang. Eftersom köp av sex och sexturism är väldigt icke-pk i Sverige så tror jag att vissa "håller med" om den synen utan att egentligen ha reflekterat över den. Hamnar man då i en situation där helt andra värderingar och synsätt råder så kan det vara lätt att släppa på det man tidigare ansåg sig stå för. Med det menar jag inte att män medvetet ljuger utan att tanken om jämställdhet kan ligga ganska grunt hos vissa.

Summa summarum: Sverige är inte ett så jämställt land som vi ibland gratulerar oss för att vara, och det kan ta sig uttryck på olika sätt. Ett sätt är att det blir en "kul grej" att köpa sex i Thailand fast man aldrig hade tänkt på sig själv som en sexköpare hemma. Därmed inte sagt att man är en lögnare.

Och jag håller med dig om att de flesta svenska män aldrig skulle köpa sex. Jag vet att jag låter aggro i mitt inlägg men det tycker jag att man får vara. Det betyder inte att jag tycker att alla män är djur. Bara ibland.

Aksel sa...

Hej!

Jag såg att du skrivit en del om sexturism.

Jag heter Aksel Sundström, frilansjournalist. Jag har skrivit ett reportage i dagens GP om västerländska kvinnor som turistar i Gambia och inleder relationer med unga fattiga män. Kvinnorna menar att det rör sig om en semesterflört och inte sexturism.

"I ett vykortsställ längs strandpromenaden finns ett tecknat vykort där en ljushyad äldre kvinna går bredvid en ung, mörkhyad man. I tankebubblan vid kvinnan svävar röda små hjärtan, i mannens stora dollartecken av guld. I Bakau, en av de orter som lockar tiotusentals turister varje år, finns också andra tecken på hur hur vita kvinnor reser till Gambia och inleder förhållanden över semestern."

/a

Anonym sa...

Thailändska tjejer är överlag avsevärt mera kul i sängen än svenskor - flerfaldigt skojigare. Den som missar den upplevelsen får faktiskt skylla sig själv. Jag kan bara komma ihåg ett par svenskor som var riktigt kul i halmen - de flesta var ganska tråkiga.

"Kvinnan styr över sin egen kropp" heter det väl? Skall Thai-tjejerna låta sig styras av surögda damer i Sverige?

Tyvärr går det här inte att debattera - premissen är så snedvriden. Ungefär som EU - det hette ju att "neutralitetspolitiken" gjorde medlemsskap omöjligt, men så en morgon så var det självklart att så inte var fallet - men aldrig någon debatt.

Anonym sa...

Jag hade sex med en thailändsk tjej idag, hon vara jättefin. Det är verkligen en enorm skillnad när man gått över till utländska tjejer jämfört med råbarkade svenska feminister. Det är tur att man kan välja bort feminazis, och låta dom förgås av sitt eget hat. Jag föredrar kurviga latinskor, men även asiatiskor och slaviska tjejer är fina.

M sa...

Jag förstår inte hur ni (anonyma män) tänker. Ni tycker att Thailändska kvinnor är roligare i sängen! För att ni har betalat dom. Tror ni dom njuter av er när dom låtsas?

Jag är en medelålders man som just har varit i Thailand två veckor utan att ha haft sex med någon i Thailand. Vad är det för skoj att betala för det av en ointresserad tjej? Att inte kunna prata ordentligt med dom p.g.a. språkproblem. Dom har dålig utbildning och vet inget om världen. Men ok, maka söker kaka.

Tror att mörkertalet är stort, männen intalar sig själv att det inte är prostitution. Vi männsikor har ju lätt för att lura oss själva.

Liv sa...

Okej, så det vore bättre för de här tjejerna om de inte ens hade Christer som kunde förse dem med ett ruckel att sova i? Är det bättre att vara hemlös, inte få någon mat och att ha 0 pengar än "lite" pengar som man har fått genom prostitution? Du kanske tycker att det är bättre att vara hemlös och dö än att prostituera dig, men thaitjejerna gör uppenbarligen ett annat val.

Vem är det som är rasist nu, som inte anser att de är kapabla att fatta egna beslut eftersom de bara är stackars, utsatta thailuder?

Anonym sa...

Thailänska tjejer skall ju försörja sina föräldrar också (har 200 kr/mån i pension) dessutom har de vanligtvis ett havererat äktenskap bakom sig och barnetn eller barnen bor hos hennes föräldrar så ni som tycker det är förfelat att de tjänar in lite pengar kan väl åka ner dit och ge dem lite allmosor så de inte behöver lida i sängarna och kan köpa lite mat, käder och smink som alla andra tjejer gör runt världen.

Eftersom Thailändarna är buddister ser de inte ner på prostitution på samma sätt som här hemma och där nere arbetar de allra flesta tjejerna utan droger och hallikar, alltså all money till egen ficka.

Charnette sa...

Skrev precis ett inlägg om samma sak. Jag bor numer i Thailand och jag är riktigt trött på alla vita män som beter sig som mentalpatienter så fort en thaikvinna kommer i närheten. Skrämmande att se hur många som rättfärdigar det här också av kommentarerna att döma. Huruvida thaitjejer är roligare i sängen eller inte, tycker jag man kan lämna därhän, för det är väl ganska individuellt - och det blir ju vad man gör det till. Och med VEM man gör det.

Jag ville egentligen bara säga att jag tyckte att det var en grymt bra post! Tack.

Sexisten sa...

Ingenting ger mig mera gåshud än Hitler och feminister. Tänk om Hitler hade varit feminist.

Anonym sa...

Det vore kul att skjuta pedofilerna som åker till Thailand, men det är nog lättare att stoppa trafiken dit.

Anonym sa...

Ännu en sån här feminist post :).. jag förstår inte det här med att det är fel med prostitution. Vet du äns hur det går till när man förhandlar sex köp i thailand. Vad är det för fel om en svensk man går fram till en thai tjej i baren och presenterar sig, lär känna henne. Sedan OM båda gillar varandra lägger upp ett förslag om ett pris för sexuel umgänge? Det är upp till tjejen om hon vill hänga med gubben, mannen eller grabben hem till honnom. Jag har sett flera gånger i thailand thaitjejer på barer som nekar och dissar iväg killar på grund av att de inte vill något med dem, även fast de erbjuder dem en bra peng. Är det något fel att ta med en prostituerad som är intresserad och behandla henne på ett fint sätt med respekt, att bjuda henne på kvälls mat och sedan en drink samt ta med henne till sitt rum och belöna henne. Dom här thai tjejerna som jobbar på barerna dom vet vad detta handlar om och valt själva att jobba med detta. De vet också hur de ska hantera situtationer efter deras yrke. Man köper sig sällskap för en kväll kanske. Båda går med på dealen utan någon hallick eller mafia organisation inblandad, clear things thats it. Vad är det för fel med detta. Det finns killar som beter sig dåligt och behandlar prostituerade på ett dåligt sätt. Det finns också killar i sverige som behandlar svenska tjejer dåligt och playar ute på krogen. Dåligt beteende, bemötande, psykopater, pedofiler, onda och goda människor kommer alltid att finnas på denna planeten oavsätt om prostitution är lagligt eller olagligt. Och dom här barnfamiljerna som åker till thailand, om dom inte vill se prostitution varför väljer dom inte att åka till andra länder, thailand är det sämsta att välja att åka till om man vill undvika att se prostitution.

sexleksaker intimleksaker.com sa...

Kamagra finns att köpa www.intimleksaker.com
Rekommenderar SEXLEKSAKER www.intimleksaker.se
http://intimleksaker.com
http://intimleksaker.se