lördag 7 mars 2009

Bara några rättmätigt dödade horor vid en vägkant

"De hade undermålig moral och blev rätteligen dödade av sina manliga släktingar"

Lagom till den 8:e mars demonstrerar uttalandet ovan från den tjetjenske presidenten Ramzan Kadyurov hur situationen för många av världens kvinnor snarare förvärras än förbättras. Händelsen som föranledde detta citat var sju hedersmord på tjejtjenska kvinnor i slutet av november förra året, enligt presidenten själv ett fullt acceptabelt öde, då dessa hade tänkt åka utomlands och jobba som prostituerade.

Tjetjenien är en rysk delrepublik. Enligt rysk lag är män och kvinnor garanterade lika rättigheter. Men eftersom lugn i området är det överordnade värdet och Kadyurov anses vara den bäste garanten för att upprätthålla detta tillstånd, vänder Kreml bort blicken när delrepublikens president (som föga förvånande tycker att kvinnor är manlig egendom) i princip ger klartecken för hedersmord.

Ryssland kanske inte direkt kan beskrivas som de mänskliga rättigheternas högborg. Men om mänskliga rättigheter i vissa områden värderas lågt så visar uttalandet från Kadyurov och Moskvas tystnad att kvinnors rättigheter ofta värderas än lägre.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

Hanna sa...

Tjetjeniens president borde skjutas med ett nackskott och dumpas i ett dike. Jag ställer upp för exekutionspatrullen.

Sith Jakob sa...

Båda manliga och kvinnliga horor borde skjutas. Duktigt av familjen.