onsdag 8 april 2009

Mediala missförstånd

Det finns lisor och så finns det lisor. Lisa Magnusson på Aftonbladet, inte att förväxla med vår Lisa här på Ansats, skrev igår en dissig krönika om Tuva Novotny i sin skittidning. Tuva vill nämligen inte bli sminkad inför intervjuer, och hon vill inte ha på sig kläder som hon inte skulle bära normalt. Detta gör hon som ett statement mot skönhetshetsen och för att hon vill kunna vara en bra förebild. Låter vettigt tycker jag. Det tycker inte Lisa.

Till viss del förstår jag vad Lisa Magnusson menar. Det är klart att det är lätt för Tuva Novotny att säga nej till smink, hon som är skitsnygg utan. Och det är klart att tjejer ska få sminka sig hur mycket och på vilket sätt de vill och att de kan vara lika bra förebilder för det. Men vad Lisa Magnusson gör är att hon drar slutsatser och paralleller som är helt uppåt väggarna. Hon blandar nämligen ihop två vitt skilda saker: att själv bestämma över sin sexualitet och att vara ett sexobjekt. Det. Är. Inte. Samma. Sak.

Enligt Lisa Magnusson hyllas Tuva Novotny som en hjältinna för att hon ”säger nej till att se ut som att hon är sugen på att ligga”. Eh? Varför skulle Tuva Novotny behöva säga nej till att se ut som att hon är sugen på att ligga? Jo, för att det är just så 99 % av alla tjejer som är med i skittidningar förväntas se ut. Men tänk om man, ve och fasa, inte är sugen på att ligga då? Eller tänk om man är sugen men inte har lust att visa det i en kvällstidning? Tänk om man istället vill förmedla den Stora Men Dolda Sanningen att alla tjejer inte konstant vill ligga med allt och alla och framförallt att de inte vill se ut som att de vill det på framsidan av Expressens söndagsbilaga? Ja tänk.

Lisa Magnusson ser dock saken från en diamentalt motsatt vinkel. Hon menar att det man genom att resonera som Tuva Novotny gör är att moralisera över tjejers sexualitet. När Tuva Novotny säger att det är märkligt att begåvade kvinnor känner att de måste anspela på sex hela tiden så tolkar Lisa detta som att Tuva inte anser att begåvade kvinnor ska få vilja ligga. Lisa hävdar att feminister vill att kvinnor ska vara prydliga kristdemokrater (här blir det riktigt konstigt, för vem har egentligen hört talas om en feminist som är kristdemokrat?) och ”knipa ihop benen”. Lisa anser däremot att kvinnor ska få fortsätta pluta med munnen och anspela på sex i tid och otid. ”Alla vill väl vara sexobjekt”.

Men nej Lisa, alla vill inte vara sexobjekt, och framförallt så vill alla inte vara det i alla sammanhang. Om Tuva Novotny ska bli intervjuad i Expressen som skådespelerska så kanske hon också vill framställas som skådespelerska, inte som sexobjekt. Och när hon säger att hon vill vara en bra förebild så är det inte för att hon tycker att tjejer ska vara pryda och frigida, utan för att hon tycker att de inte ska behöva vara konstant sönderretuscherade objekt.

För i mångt och mycket är det ju faktiskt just så det ser ut nu. Den bild av kvinnor som förmedlas via kvällstidningar, modemagasin, tv-program, allt annat, är inte samma bild som den bild som förmedlas av män. Det vore lögn att påstå att män aldrig framställs på ett sexuellt sätt, men de framställs ytterst sällan som sexobjekt. Objekt är motsatsen till subjekt och innebär att det viktiga inte är vad man är i sig själv utan vad man är för någon annan. Att vara ett sexobjekt är att objektifieras och det är just det som kvinnor utsätts för i det offentliga rummet varje dag. Objektifiering är, till skillnad från vad Lisa Magnusson tror, motsatsen till att bestämma över sin egen sexualitet, då objektifiering handlar om att definieras av någon annan (mannen). Om en kvinna då tröttnar på detta och vill framställas som sig själv, och genom det visa att tjejer inte behöver sexualiseras i varje sammanhang de befinner sig i, så borde hon få kredd, inte sågningar. Om fler gjorde som Tuva Novotny så kanske vi kunde nära åtminstone en förhoppning om ett sundare skönhetsideal. Just nu känns ett sådant ganska långt borta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Lina sa...

Läste också den där krönikan! Helt sjuk. Förstår verkligen INTE hur man kan dra de slutsatser som hon gör... Bra inlägg!

Martina sa...

hej! vad skönt att hitta hit! har letat som en galning efter feministiska bloggar och hittar mest besynnerliga "män mot kvinnor bloggar" som uttrycker saker jag naivt trodde att vi lämnat långt bakom oss.
Bra och intressant inlägg. Tack!
/Martina