onsdag 6 maj 2009

Hade Lehman Sisters räddat oss från finanskrisen?

Hur mycket av finansbranschens omdiskuterade girighet är egentligen manlig? "Let women tame the macho excess" var en av kommentarerna efter det att Elin Sigfusdottir och Birna Einarsdottir blivit utnämnda att ta över ledningen av två kollapsade toppbanker på Island förra hösten. Mary Schapiro utnämndes ungefär i samma veva att axla ordförandekapet för U.S Securities and Exchange Commission efter Chris Cox, för att bringa lite "common sense" (dvs mer regleringstänk) till en verksamhet vars brist därav bidragit till finansinstitutens ageranden. Och för ett par månader sedan fick Island sin första kvinnliga premiärminister. Så här skrev Washington Post: "Prime Minister Johanna Sigurdardottir, 66, has vowed to exercise 'prudence and responsibility' in government as she cleans up the male-dominated system that sank the national economy."

Innebär fenomen som dessa att finanskrisen bidrar till att befästa könsnormer, eller till att öppna upp för en feministisk rockad?

Giriga kvinnor - finns dom på riktigt?

Det finns åsikter om att fler kvinnor på toppen ökar ansvarstagandet. Att kvinnor alltså bidrar med kloka insikter i finansbranschens manliga pengahysteri. Och att exempelvis de två isländskorna således är ytterst värdefulla på grund av de klassiskt kvinnliga egenskaper de blivit etiketterade med. Hm. Behöver vi fler kvinnor på maktpositioner? Ja! På grund av att de är mer sansade än män? Nej!

Samtidigt som det är gött om det börjar röra på sig lite i toppskiktet, så vill väl ingen vettig feminist erkänna dessa argument om varför kvinnor behövs. Det är självklart inte sant att lite östrogen vid makten garanterar frånvaron av denna typ av "machismo" (se till exempel Annika Falkengren och Kerstin Hessius). Vad finns det egentligen som talar för att krisen hade kunnat undvikas om Lehman Brothers istället hette Lehman Sisters

Anyhow, med eller utan könsnormativa argument - så länge finanskrisen medför en boost för kvinnor i karriären är jag nöjd. Pragmatism for the win!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: