måndag 29 juni 2009

"Mer jämställda medier", var är ni?

I Almedalen har man debatterat om att medierna har blivit mer jämställda de senaste åren... Detta för mina tankar direkt till: 1. kvinnornas roll på DN Debatt, 2. mammor i karriären, 3. tv7:s så kallade "tjejsatsning", och 4. medierapporteringen om Bara Bröst.

För att referera till artikeln:

1. Carina Lundberg Markow, Folksam, verkar ta ståndpunkt mot att medierna är jämställda. Hon menar att kvinnor skildras könsbestämt, medan män skildras som makthavare. Well, yes. Det säger ganska mycket att förre redaktören för DN Debatt inte gett kvinnor mer än 30 % utrymme på sin sida på grund av att det är män som är makthavare. Det är dem som styr vårt land! Det är dem som skall komma till tals! (han kan väl inte rå för att han vill hålla standarden hög liksom)

2. Pontus Schultz, chefredaktör för Veckans Affärer, säger att vi inte längre ställer frågor till kvinnliga vd:ar om hur de tänker med barnen. Kanske inte explicit (se undantag: Tilde de Paula). Men kan någon ärligt påstå att sättet journalister talar till och om kvinnor respektive män i karriären inte skiljer sig åt? 

3. Mikael Nestius, grundare av bland annat Stockholm City, förklarar vägen mot mer jämställda medier så här: "manligt dominerade ämnen får mindre plats, i stället skriver vi mer och mer om sådant som kvinnor är intresserade av, som relationer, reportage, mat och kläder". Bang on target pal. Not. Vad har detta med jämställdhet att göra? Nada. Inget gör mig så arg som kategorisering av kvinnor enligt principen "den goda men lite korkade makan som helst ska hålla sig utanför när herrarna samtalar om viktigare saker".

4. Jag kan dessutom inte låta bli att lägga in en liten Bara Bröst-referens. Om ni såg Klaras kommentar på mitt förra inlägg så vet ni vad jag menar... Metro fördummar jämställdhetskampen genom att beskriva Bara Bröst-anhängare som ett gäng tjejer som vill flasha boobsen på badhuset. I går anklagades vi feminister för att vara bittra för att vi är fula och inte får några killar, i dag anklagas vi för att vara exhibitionister med fett snygga tuttar som vi gärna visar upp i bekräftelsens och självgodhetens namn.

Även om man säkert kan tala om framgångar i denna fråga så gör vissa av åsikterna och argumenten ovan mig uppriktigt förbannad. Jag har ingen statistik över utvecklingen på lager (se undantag: DN Debatt), men det kryllar uppenbarligen av ojämställdhet i media. Att Göteborgsposten dessutom väljer att i sin rapportering vinkla debatten (för jag tar för givet att den har blivit vinklad) genom rubriksättningen "Mer jämställda medier" känns spontant en smula...ironiskt?


Inga kommentarer: