måndag 1 juni 2009

Skev könsfördelning på DN Debatt

Ansatsvännerna Niels Selling och Anders Utbult (skick.se) har idag publicerat sin B-uppsats i statsvetenskap om den ojämlika könsfördelningen på DN Debatt. Baserat på en 2-årig undersökningsperiod har det visat sig att 7 av 10 debattörer i DN är män! Könsfördelningen har dessutom varit än mer skev inom exempelvis områden som energi, miljö och ekonomi, där upp till 90 % av debattartiklarna är skrivna av män.

Männen är i klar majoritet inom vissa (de absolut flesta) områden, men i bekymmersam minoritet inom andra. Personligen har det alltid besvärat mig att det är så få män som driver jämställdhetsfrågor. Och det är inte är särskilt förvånande att undersökningen, som lite extra grädde på moset (alt: salt i såren), visar att just jämställdhetsfrågor debatteras av knappt 1/3 män... Tänk er detta i kombination med att män totalt sett står för 70 % av debattinläggen. Jag uppskattar därför denna uppsats ännu lite mer, just för att den är skriven av två män (nåja...). Heja Anders och Niels!

Läs debattinlägget om deras uppsats här, och lyssna på när ansvarig för DN Debatt, Mats Bergstrand, bemöter kritiken här! Bergstrand försvarar den låga andelen kvinnor på debattsidan med att han inte vill påverka journalistiken negativt. Och detta är bara en i raden av alla de osympatiska argument han framför. Det känns med andra ord hyfsat bekymmersamt att denne man ensam har styrt rodret på DN Debatt i 20 år. Att han dessutom är medlem av Sällskapet, en förening för enbart manliga makthavare, gör inte direkt heller att han framstår i bättre dager.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: