söndag 12 juli 2009

Radiofeminism och jämtegrering

Jag lyssnar på Sommar i p1. Både Nour El-Refai och Hanna Hellquist pratar om feminism. De är bland de yngsta av sommarpratarna i år och båda framgångsrika medieprofiler. Jag förstår varför de pratar om feminism, det hade jag också gjort om jag hade varit sommarvärd. Det är ganska skrämmande historier de berättar. De berättar om hur de har fått slagit sig fram i ett mansdominerat kändissverige. Hur det är att ständigt bli tvungen att leva upp till en mansnorm för att få plats och för att få synas - för att sedan bli kritiserad för att ha misslyckas. Dels misslyckas med att leverera vad en man hade förväntats göra, och sedan för att inte göra det på ett tillräckligt kvinnligt sätt.

På EU-nivå pratas det om gender mainstreaming, på svenska heter det jämtegrering. Det är EU:s genusplan. Ett koncept som går ut på att på en strukturell nivå förändra värderingar och regler kring jämställdhet inom en mängd olika områden. Det går dåligt för länderna i EU att genomföra dessa förändringar - det finns inte en någon vilja att förändra värderingar på en strukturell nivå i Europa. Ännu mindre finns det några initiativ till att förändra några normer bland vanliga människor. Trots det är gender mainstreaming EU:s skötebarn. Det är den handfasta lösningen på alla jämställdhetsrelaterade problem i Europa. Teorin är logisk och väl uppbackad av teoretiska argument. Fokus är inställt på att förändra utifrån ett genusperspektiv inte från ett kvinnoperspektiv. Praktiken däremot är luddig - antingen ett moln av tom retorik utan konkreta resultat, eller så är resultaten enbart riktade mot kvinnor. Tvärtemot teorin.

Jag tror att det är viktigt att jobba med att förändra normer. Jämställdhet är inte en kvinnosak. Det handlar inte om att hjälpa de stackars 'brudarna' att bli som 'karlarna'. Det hjälper inte med att kvotera in ett par brudar här och där för att det ska se bra ut på papperet. Vi måste jobba med att dekonstruera begrepp som finns kring manlighet och kvinnlighet. Varför är det så kul när Philip och Fredrik visar kukarna? Varför är det så störande när Nour El-Refai tar plats och visar tuttarna?

Det handlar inte om att skapa jämställdhet för kvinnornas skull - det handlar om att skapa en norm som tillåter alla att delta.

gender mainstreaming1
gender mainstreaming2
gender mainstreaming3
Inga kommentarer: