torsdag 27 augusti 2009

Att porrbasha eller inte, det är frågan

Den 3:e september har den omtalade feministiska porrfilmen Dirty Diaries premiär, 12 erotiska kortfilmer sedda ur ett kvinnligt perspektiv. I samband med detta frågar sig Newsmill om det ens är möjligt att skapa feministisk porr (ja, självklart är mitt svar).

Porr är ju alltid ett laddat ämne, speciellt i kombination med feminism. Ärligt talat är jag inte superinsatt i porrens värld mer än att jag har noterat att diverse gördetsjälv-siter som red tube poppat upp och i alla fall i Sverige blivit så pass avdramatiserade att Annika Marklund kan prata om beroende i Pause. Och det gillar man ju.

Hur som, för några veckor sedan hamnade jag och några vänner i en diskussion om porr. Vad den kom att handla om var ungefär:

Hindrar man uppkomsten av mer "mångfacetterad" porr genom att stigmatisera den nuvarande? Måste porr överlag uppmuntras för att få människor att börja efterfråga alternativ till den som dominerar marknaden idag?

Personligen så är jag mer benägen att kritisera än att hylla porr (förmodligen har det att göra med min pessimistiska natur) men jag anser inte att det per automatik gör mig till en bromskloss på vägen mot ett mer tolerant samhälle och jag är ingen "porrmotståndare" per se.

Jag tror på en diversifiering av pornografi, absolut, men jag tror inte att den bästa vägen dit är att sluta ifrågasätta den miljonindustri som mainstreamporren utgör, tvärtom.

Vad jag dock har insett är att debatten, och även jag, skulle må bra av att bli mer nyanserad med tanke på hur mycket som ryms inom begreppet porr. Lika lite som man kan säga att all porr är dålig kan man säga att all porr är bra. Det är alldeles för lätt att antingen få stämpeln motståndare eller förespråkare (och alldeles för svårt att bli av med den) när man i själva verket kan vara både och, utan någon egentlig motsättning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: