onsdag 5 augusti 2009

Jämställdhet är lika med rätten till high heels och shopping?

Ja, åtminstone enligt Sydkoreas borgmästare Oh Se Hoon. Han har nämligen lanserat ett projekt för 104 miljoner dollar i jämställdhetens namn, där "i jämställdhetens namn" bland annat innebär:
  • Rosa parkeringsplatser reserverade för kvinnor
  • Ny gatubeläggning som är anpassad för höga klackar
  • Fler offentliga toaletter för kvinnor
  • Säkra parker för kvinnor

Med andra ord: hej populism!

Vi snackar här om ett land där presidenten så sent som i januari i år drog till med uttalandet: "The most urgent issue on our hands is to create jobs for the heads of households." (the heads of households, aka männen). Att i ljuset av detta trots allt göra en ansträngning för jämställdheten ska man väl i och för sig inte klaga på, men kom igen... När enbart hälften av alla kvinnor i landet har ett heltidsjobb känns rosa parkeringsplatser verkligen inte som prio ett. Thinking skills plz.

4 kommentarer:

Catharina sa...

håller med dig. dock är säker stadsplanering (som säkra parker) och ett vidgat säkerhetsbegrepp (som främst gynnar kvinnor) vid planering av städer något som skulle kunna proriters mer då manliga beslutsfattare länge satt det långt ner på listan. däremot är ju grejen med högklackar bara fånig.

Catharina sa...

"prioriteras" och "högklackat" ska det stå!

Lina sa...

alla de fyra punkter som jag räknade upp är exempel på väldigt konkreta visuella förändringar. sådant som folk lägger märke till på en gång. jag säger inte att det är fel med säkra parker, men det känns bara som ett steg i ledet av att "inbilla" människor att jämställdhet är prioriterat på den politiska dagordningen. detta istället för att på allvar ta tag i de jobbigare frågorna som kanske inte ger resultat över en natt.

saom sa...

Ååååh gud så dumt.