måndag 14 september 2009

Got milk?

Förra veckans Debatt i SVT handlade om Ragnar Bengtsson som ska testa om han kan få igång sin egen mjölkproduktion för att så småningom kunna amma. Det är ett underbart spännande experiment, jag älskar det. Tyvärr verkar många inte förstå vad grejen handlar om och Ragnar har tydligen fått ta emot enormt mycket skit.

Varför upprör det så mycket? Varför är så många människor så sjukt besatta av att tanken att ”kvinnor måste få vara kvinnor och män måste få vara män”? Det är ett extremt bakåtsträvande argument som återkommer gång på gång när man diskuterar feminism och jämställdhet och jag är så j-a trött på det nu.

Det handlar inte om att tvinga någon att göra något. Det handlar om att vi oavsett könstillhörighet ska ha en reell möjlighet att välja det bästa ur de nu (till stor del åtskilda) världarna ”manligt” och kvinnligt”, utan att omgivningen ska gå helt bananas. Det är väl jättehärligt om det visar sig att Ragnar kan amma sitt barn! Ett litet steg för de män som faktiskt skulle kunna tänka sig att amma och egentligen en enorm icke-händelse för alla andra.

Heja Ragnar!

Kolla in programmet på SVT Play. Då får ni bla se en svettig Erik Hörstadius prata om att ”olikheter är bra” och att vi i dagens Sverige lever i ”förnekelse av de biologiska skillnaderna”.

Maria Abrahamsson är också med. Hon tycker inte man ska tala om saken överhuvudtaget, dels för att ”det känns lite äckligt” och dels för att det tar fokus från det ”vettiga och berättigade jämställdhetsarbetet”. Hon tycker Ragnar ska blogga om kvinnor i Saudiarabien ist.

Fortfarande skapas någon slags panik när könsrollerna utmanas. Kanske är det heliga moderskapet extra känsligt (lyssna t ex på värmlänningen som tycker att en ammande mamma är det vackraste som finns eller kvinnan som tycker det är så tråkigt om vi alla blir likadana). Ja ni hör ju själva.

Som Ragnar själv uttrycker det: ”poängen är att öka folks handlingsutrymme”. Det är faktiskt inte svårare än så.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Och att Abrahamsson tror att ”feministerna” skulle förargas över att männen nu ”lägger beslag på ett kvinnligt område” visar ju bara hur lite hon borde uttala sig i frågan. Eller överhuvudtaget. GAWD.

2 kommentarer:

soir de printemps sa...

jag håller med!!

Anonym sa...

Heej Jake! Kul att du också bloggar. Då har jag nåt att läsa om dagarna :)Puss från Papi
http://lipidami.blogg.se