söndag 15 november 2009

Edward Cullen - sexobjekt eller själsfrände?

Såhär i tider av New Moon-hysteri är såklart DN inte sena att (än en gång) försöka analysera fenomenet Twilight. I ett reportage i dagens kulturdel får bloggare, litteraturprofessorer och psykoanalytiker uttala sig om vad de tror är orskarna till den hysteriska populäritet böckerna och filmerna åtnjuter hos flickor (och kvinnor med för den delen) världen över.

Yvonne Leffler, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet säger bland annat, angående vampyren Edwards kyskhet:

– Det är ett tilltalande drag i en tid när unga kvinnor känner krav på att vara fysiska och sexuella, samtidigt som de matas med historier om fysiskt våld och våldtäkter. Här handlar det i stället om kärlek, själarnas gemenskap, vilket kanske är vad många längtar efter.

Känns inte det här bara som en återupprepning av den gamla och trötta fördomen att tjejer först och främst söker "själarnas gemenskap" och inte egentligen är särskilt intresserade av sexuell tillfredsställelse?

Det är inte så jag inte ser problematiken i att många unga tjejer känner pressen av ett allt mer sexualiserat samhälle och att sexualiserat våld faktiskt är en fruktansvärd och orättvis realitet. Men oavsett detta tycker jag det ligger en fara i att kategoriskt utgå från att unga kvinnor inte vill "vara fysiska", vilket den här formuleringen faktiskt gör, lika lite som jag tycker man kan utgå ifrån att unga kvinnor alltid vill vara det.

Kanske är jag bara en extrem ordmärkare. Men för mig kändes resonemanget lite extra märkligt i sammanhanget eftersom jag fann just Twilight-serien rätt uppfriskande på den här punkten då det är framför allt tonåriga Bella, den kvinnliga huvudrollen, som (utan att tveka) tar de sexuella initiativen. Och att tjejer över hela världen dras till Edward behöver nog inte enbart ha med hans personlighet att göra, då författarinan Stephanie Meyer noggrannt har beskrivit nästan varenda kvadratcentimeter av hans kropp ur ett.. ja, vi kan kalla det lustfyllt, perspektiv.

- Men ikväll då Eddie? Plz?

Överhuvudtaget tycker jag att Twilightböckerna är jätteintressanta ur ett jämställdhetsperspektiv just eftersom de är så svårplacerade i den aspekten, mycket tack vare den helt absurda blandningen av kysk kristen moral och manlig sexuell objektifiering. Men det får bli ett annat inlägg en annan gång.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: