fredag 20 november 2009

Vill du bestämma själv över hur du ska dela upp barnledigheten?

Ja, det är väl klart att jag vill det, tillsammans med 84 % av svenska folket (varför inte 100 %? kan man fråga sig). Nej, jag tycker inte att det känns bra att bli "tvingad" till något. Jag vill ha valfrihet. Där. Men, betyder det automatiskt att jag är för det föräldraförsäkringssystem som vi har i dag? Nej, verkligen inte.

Det system och de normer vi lever efter i dag sätter alldeles för stor vikt vid att "mamman är den viktigaste föräldern". Ta vårdnadstvister till exempel, det är väl ett välkänt faktum att mammor i mycket högre utsträckning vinner dessa. Troligtvis som en indirekt följd av dagens föräldraförsäkringssystem. De som har umgåtts mest med barnen, får också vårdnaden om dem vid eventuella tvister.

Varje enskild förälder borde från början ha lika stor rätt att spendera en viss tid med sitt nyfödda barn. Om vi ska utgå ifrån hur lagen ser ut i dag så borde var och en rimligtvis ha möjligheten att totalt ta ut 9 månader fram tills att barnet har fyllt 18 månader. Är du mamma? Ta ut 9 månaders ledighet under barnets första tid; jobba halvtid under 18 månader; ta bara ut 3 månader; gör vad du vill. Det är dina 9 månader! Är du pappa? Samma sak gäller för dig. Hur du disponerar möjligheten är helt upp till dig själv. Ingen ska kunna inkräkta på din enskilda rätt att utnyttja din föräldraledighet. Det är inte för inte som detta kallas för "individualiserad föräldraförsäkring" - den ser till dig som individ, inte "dig tillsammans med den andra föräldern". 

En individualiserad föräldraförsäkring handlar alltså inte nödvändigtvis om tvång, som så ofta påstås. Utnyttjar du inte dina månader? Ja, då är väl det ditt val. Det är ingen som tvingar dig till någonting här.

6 kommentarer:

Krassman sa...

@Lina
Bra skrivet, men...
Redan i slutet av 2005 så konstaterade Karl-Petter Thorwaldsson, som var ansvarig för den förra regeringens utredning kring föräldraförsäkringen, att papporna ville vara hemma mer med barnen. Var tredje pappa vill vara hemma mer – men fick inte för mamman.

Hur kommer vi åt detta? Det är ju dessutom ett faktum att i de relationer där man lever mer jämställt under barnens första levnadsår så är antalet separationer mycket lägre. Jag ser tyvärr ingen annan väg att gå än genom att öronmärka fler dagar för respektive för att skapa en balans. Den valfriheten som finns idag gör att 21% föräldradagarna tas ut av papporna.

Lina Eriksson sa...

Jag vet inte om du kanske missförstod min poäng. Jag menar att 9 månader ska vara öronmärkta för mamman, och 9 månader för pappan. Mamman ska inte kunna "ta över" pappans månader, utan de är endast till för honom.

Anonym sa...

Krassman:

Håller helt med!
Känner till denna utredning
som inte en enda politiker
vill kännas till.
För kvinnor är alltid ett
offer och det får man inte
ändra på.

Lina Eriksson sa...

John: ser att du säger "nej till feminism". Att stärka mäns ställning i hemmet, bland annat genom att eliminera möjligheten för mammor att "ta över" hela föräldraledigheten anser jag vara en del av feminismen i högsta grad. Men detta säger du inte nej till?

Anonym sa...

Jag förstår inte vad du menar...
Jag vill att män och kvinnor skall dela 50/50.
Det är ingen feministisk frågeställning utan sunt förnuft.
Ett fritt val i varje familj är
inte bra eftersom jag inte litar
på kvinnan.

Lina Eriksson sa...

Surprise surprise: feminism handlar ofta om sunt förnuft