söndag 31 januari 2010

En svensk röst

I dag meddelades det att Margot Wallström har blivit utnämnd till FN:s särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter, en helt nyinrättad post. Wallström ska i sitt arbete verka för "att FN-resolutionen 1820 om sexuellt våld i krigsdrabbade områden efterlevs under konflikter" samt "främja kvinnornas roll i samhällsuppbyggnaden" när konflikten har upphört.

För inte så länge sedan skrev jag ett inlägg där jag kritiserade Bildt för att vara alldeles för passiv när det kommer till att inkludera kvinnors erfarenheter och perspektiv inom internationellt freds-och säkerhetsarbete. Även om Wallström inte kommer representera Sverige på samma sätt som Bildt gör i sin roll som utrikesminister så har vi i alla fall fått en svensk, förhoppningsvis stark, röst i denna angelägna fråga. Jag både tror och hoppas att Wallström kommer göra ett utmärkt jobb!

Och även om Bildt inte själv uppmärksammar kvinnors utsatta situation i konflikter har han dock haft ett finger med i spelet när det kommer till utnämningen, då han, med resten av regeringen bakom sig, var den som nominerade Wallström till jobbet. Åtminstone ett litet steg i rätt riktning.

1 kommentar: