måndag 29 mars 2010

Hushållshärskarinnorna och köpkraften

I världens mest jämställda land lever vi i föreställningen att kvinnor saknar makt: kvinnor är maktlösa offer i en unik svensk och norsk könsmaktsordning. Här pratar vi om kvotering av föräldraförsäkringen och börsbolagens styrelser för att kvinnor ska befrias från familjen och hushållet och få tid och ork att skaffa sig makt i männens värld. Detta trots att det i själva verket är i hushållet som kvinnors makt sitter; de är i praktiken chefer över hushållskassan och har oftast sista ordet när familjen ska köpa hus, bil och andra kapitalvaror. Men kvinnokonsumentmakten räknas inte. Makt som utövas i hemmen och i shoppingcentrumen är ingen riktig makt. Den riktiga makten finns i bolagens styrelser, där männen bestämmer.

Orden är Elise Claesons och finns att läsa i Svenskan idag. Skulle kvinnor "oftast ha sista ordet" när familjen köper villa och bil? Är de verkligen ensamma chefer över hushållskassan? Jag är tveksam, men det är kanske möjligt. Vad jag vänder mig emot är argumentet att det inte spelar någon roll att kvinnor jobbar eller tjänar mindre än män, som om makt över hushållet skulle vara likställt med en egen inkomst.

Vad Elise missar är nämligen att hennes resonemang i praktiken förutsätter en penningstark och välvillig äkta make/sambo som står för kosingen när det är dags för frugan att utöva sin konsumentmakt, eftersom deltidsjobbande och uttag av föräldraledighet påverkar hennes individuella inkomst ganska rejält. Således är kvinnors konsumentkraft i Elises värld egentligen beroende av männens.* Bra där.

Det går inte att bortse i från att makt har att göra med pengar - EGNA pengar.
Att man måste göra allt för att kvinnor ska ha lika möjligheter att ta del av den inkomstbringande sfären av samhället är så självklart att det tar emot att skriva det.

* Jag antar att ensamstående helt enkelt får bita i det sura äpplet, men de är ju i alla fall fortfarande chefer över hushållskassan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 kommentarer:

Mounir Karadja sa...

Haha, Per Ström on the case!
http://genusnytt.wordpress.com/2010/03/29/feministisk-moralpanik-hotar-rattssakerheten/

Orion sa...

Fast nu är det väl extremt få kvinnor som lever på sin mans lön, känner ingen kvinna inte lever på sin egen lön och som måste fråga sin man om pengar...

Klara sa...

det är säkerligen extremt få kvinnor som inte har någon inkomst alls, om det är det du menar. Men det är ju ett faktum att män tjänar mer än kvinnor, och logiskt sett borde de också bidra mer till den hushållskassa Elise Claeson håller så kär.

Sen verkar det ju faktiskt som om Claeson inte ser några problem i att kvinnor inte jobbar öht, även om det kanske inte är så vanligt idag.