torsdag 15 april 2010

För att så lite kan vara så dumt

Hittade sidan Transgenus häromdagen. Tanken är att man på ett enkelt sätt ska kunna konvertera feministiska texter/artiklar på nätet - byta ut ordet "kvinnor" mot "svenska [varför?] män" och se vilka absurda resultat som uppkommer ("För att så lite kan göra stor skillnad").

Det kan absolut vara ett bra knep att byta ut könen mot varandra i olika sammanhang om man vill få upp ögonen för hur olika situationen kan se ut för män och kvinnor. Då konverteraren bara går från kvinnor till (svenska) män så sluter jag mig till att Transgenus skapats med en antifeministisk baktanke. Även om jag önskar att en mer långtgående analysförmåga hade legat till grund för sidan, nu kommer man liksom bara halvvägs*, så kan väl det vara en kul grej som förhoppningsvis kommer väcka fler tankar och funderingar än bara antifeministiska.

Så långt allt väl. Men. Skaparen av Transgenus har även slängt in orden "invandrare" och "judar" i konverteraren, det vill säga dessa epitet likställs med det föregående "svenska män". Hmm. Nu framstår nationstillhörigheten av männen i än mer suspekt dager. Misströsta dock inte, det är inte tala om rasism! Man har nämligen kompletterat konverteringsscriptet med disclaimern:"Vi förespråkar definitivt inte någon främlingsfientlighet och har inga nazistiska kopplingar". Ok, då så. Eller?

Nej, faktiskt inte ok. Jag blir så trött. Det är ju inte precis första gången man möts av "feminster är könsrasister"-jargongen. Även om man bortser från/köper det extremt lama "vi är inte rasister"-försvarstalet, kvarstår faktum: MAN KAN INTE JÄMFÖRA FEMINISM MED RASISM, FASCISM ELLER ANTISEMITISM. Det är förmodligen en tröstlös kamp att försöka övertyga målgruppen om följande, men here we go:

Det inte feminismens mål att utifrån kön rangordna eller tillskriva människor bestämda, egenskaper**, så som ovanstående -ismer vill göra utifrån kultur, ursprung och religion. Feminismen vill vidga och förändra de könsroller den rådande patiarkala ordningen tvingar män och kvinnor att spela. Feminister hatar per definition inte män och vill inte att de ska döden dö. Feminister hatar per definition kvinnors strukturella underordning (och ser dessutom att denna underordning leder till nackdelar för alla människor).

Att påpeka hur olika livsvillkoren och maktförhållandena ser ut mellan könen, inse att män för det mesta har haft och fortfarande har mer makt och värderas lite högre, samt att vilja göra någonting åt detta innebär att människor ofta kategoriseras in efter könstillhörighet. Den vansinniga liknelsen mellan feminism och rasism kommer ifrån att man inom rasismen kategoriserar människor efter ursprung. Men snälla nån, om man tänker ett steg längre så inser man att det är skillnad på kategorisering och kategorisering. Feminismen kategoriserar för att synliggöra strukturer och minska diskriminering, i syfte att kunna göra så många områden som möjligt tillgängliga för alla människor oavsett könstillhörighet. Inte för att kunna diskriminera, särskilja och rangordna än mer.

Ganska uppenbara skillnader om man bara anstränger hjärnan lite grann. Ni vet, tänker ett steg längre och allt det där.

* För en (förmodligen mer genomtänkt) switcharoo-upplevelse åt andra hållet - läs Egalias döttrar.
** Förutom möjligen särartsfeministerna som gärna tillskriver könen olika "naturliga" egenskaper. Men de är ju tack och lov i klar minoritet i Sverige och dessutom stolliga hela högen så det bortser jag ifrån här.

1 kommentar:

Emma sa...

Vet inte om du sett den men grundaren till Transgenus har även gjort låtar som handlar om genusväldet i Sverige. Tillsammans med genusmotståndaren nr 2 (efter Pär Ström och före Pelle Billing) Tanja Bergkvist.

http://www.youtube.com/watch?v=WUUaOYDN0qU

Tyvärr, om du ser musikvideon, kan jag aldrig ge dig dina förlorade 4 minuter och 20 sekunder tillbaka. Beklagar.