tisdag 1 juni 2010

jagkanintefattaattjagskriverdethär2010

Den här krönikan kan vara något av det dummaste jag läst. Aftonbladets Helena Trus har festat runt i Las Vegas och har kommit till insikten att det är dags att “uppgradera drinkhoran” och “börja njuta av livet” också i Stockholm.

Detta innebär i korthet att när Trus går ut i Stockholmsnatten vill hon känna sig uppskattad och bli behandlad som en drottning, vilket i sin tur betyder att hon som tjej vill slippa betala inträde, få någon slags bisarr VIP-behandling samt bli bjuden på en massa drinkar.

“Så länge det är på bådas villkor är vi är inte offer. Vi är inte horor. Männen är inga grisar. Utan vi vill, som sig bör, bara njuta av livet. Tillsammans.”

Njuta av livet-retoriken är ju en härlig klassiker i sammanhanget. Det är väl gött att kunna få en gratis utekväll, tjejer? Killarna vill ju ändå betala! Symbiosen är total! Livsnjutning ftw!

Jag tror inte det finns speciellt många som tycker att det är ett problem att en kille bjuder en tjej på en drink som ett sätt att ta kontakt. Men Trus verkar ju tycka att en gratis drink är det ultimata beviset för uppskattning och höjden av trevligt socialiserande, och att det dessutom är en toppenbra idé att detta sätts i system. The good ol’ killarna har cash, tjejerna har utseendet – varför inte? Man behöver väl inte ta det så allvarligt?

Jag kan förstå kritiken mot idiotin i att man ska känna sig tacksam för att man kommer in på en klubb snarare än att man blir välkomnad. Det är inte kul för vare sig killar eller tjejer. Men det borde väl kunna gå att lösa utan att omfamna könsstereotyper man borde avlägsna sig ifrån?

Tjejer är mer än kuttersmycken. Killar är mer än en plånbok. Bjud gärna (varandra) på drinkar, men stoppa upp “tjejer borde bli behandlade som drottningar”-retoriken där den hör hemma.

Krönikan hittad via Pelle Billing.

1 kommentar:

Lisa Lindqvist sa...

Wow, vilken blogg! Nu blir jag imponerad, det här ska följas! Snyggt jobbat!